Adem- en ontspanningstherapie

Methode van Dixhoorn

Veel klachten hangen samen met te veel lichamelijke- of mentale spanning en te weinig lichaamsbewustzijn. Adem -en ontspanningstherapie is gericht op het leren loslaten van het onbewust onder controle houden van spanning. Het helpt je ontdekken of een probleem / klacht samenhangt met verhoogde spanning, die eigenlijk onnodig is en verminderd kan worden, zodat de balans in uw lichaam en geest weer gaat herstellen.

De fysiotherapeut kijkt met een holistische visie (mens als geheel) en gaat samen met u op zoek naar een individuele, persoonlijke aanpak/ingang die bij u past en maakt daarbij gebruik van verschillende methodes. Door middel van o.a. bewustwording- , adem- en ontspanningsoefeningen (methode van Dixhoorn) leert u beter naar uw lichaam te luisteren. De praktische oefeningen kunnen zowel liggend, zittend of staand zijn en kunnen makkelijk toegepast worden in het dagelijks leven. De instructies richten zich niet op het corrigeren van een verkeerde ademhaling, maar bieden mogelijkheden aan te voelen hoe het ademen makkelijker en vrijer kan, zonder overmatige inspanning en sturing. Ook met behulp van begeleidende gesprekken leert u al doende inzicht te krijgen in stressfactoren die de klachten veroorzaken. Niet altijd kan de oorzaak worden aangepakt, maar u leert om beter om te gaan met de vervelende gevolgen van spanning, waardoor uw klachten minder belastend worden.

Bij de therapie wordt een actieve inzet van u gevraagd. De duur van de therapie hangt af van de klacht en de hulpvraag. Meestal is na een aantal behandelingen duidelijk of de klachten enigszins spanningsgebonden zijn en of voortzetting wel of niet gewenst is. Daarbij wordt gebruik gemaakt van vragenlijsten om meer inzicht te krijgen en ter evaluatie. U krijgt dus een goed handvat om greep te krijgen op uw eigen geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Spanningen, stress en weinig lichaamsbewust. Oefeningen in makkelijk bewegen en ontspannen ademen

De kosten

AOT (methode van Dixhoorn) wordt door verschillende verzekeraars gedeeltelijk vergoed, vanuit een alternatief pakket. Informeer altijd zelf bij uw verzekeraar. Bij de Romei is Nicole Buis-Aalbers gecertificeerd Adem -en ontspanningstherapeute methode van Dixhoorn