Algemene uitleg over oedeem

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen.

Het lymfestelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daar een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult.

Deze functie kan bemoeilijkt worden, bijvoorbeeld door een trauma, stress of kanker.

Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. In dit geval kan drainage van het lymfesysteem weer op gang gebracht worden zodat nieuwe banen worden aangemaakt zodat het overtollige vocht afgevoerd wordt.

 

Lymfoedeem

Er zijn 2 soorten lymfoedeem t.w.,

- primair lymfoedeem; als er een afwijking in het lymfesysteem is die al bij de geboorte aanwezig is.

- secundair lymfoedeem; als het lymfesysteem iets is beschadigd, bijvoorbeeld door een trauma, (borst)kankeroperatie of bestraling.

Veneus oedeem

Dit ontstaat doordat er een te hoge druk ontstaat in het veneuze gedeelte van de bloedsomloop.

Lipoedeem

Dit is een chronische aandoening van het vetweefsel, vrijwel uitsluitend voorkomend bij vrouwen.

Vaak worden bij patiënten met lipoedeem andere klachten gezien zoals moeheid, pijn bij aanraking van de huid en snelle overbelasting. Men is zich dit niet eens bewust.

 

De behandeling van oedeem bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden

Manuele lymfdrainage: dit is een therapie waarbij met rustige massagehandgrepen het natuurlijke pompmechanisme van het lymfestelsel wordt gestimuleerd en waardoor de transportcapaciteit van het lymfestelsel wordt verhoogd.

Specifieke oedeemhandgrepen: stevige massagehandgrepen waarmee verhardingen of littekenweefsel wordt behandeld.

Compressietherapie: om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren zal er in de meeste gevallen gezwachteld worden. Als het overschot aan vocht weg is, zal er meestal een therapeutisch elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.

Bewegings- en ademhalingsoefeningen: in veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem een bewegingsbeperking in bijvoorbeeld een operatiegebied. Ook kan bewegingsomvang en spierkracht afgenomen zijn, mede door het lymfoedeem. Met behulp van oefeningen kan de functie van uw ledemaat verbeteren. Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van lymfevocht.

Lymftaping: dit is een tape met dezelfde elasticiteit als de huid dat de huid licht optilt waardoor de afvoer van afvalstoffen en de onderhuidse circulatie worden verbeterd en zenuwpijn kan worden verminderd.

Oedeem therapie,

Manuele lymfedrainage

Voorlichting, zelfmanagement: u wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

 

Oncologie

Inmiddels zijn er bij de Romei 3 therapeuten die zich gericht hebben op oedeem en oncologie. Monique Jansen heeft ruim 20 jaar ervaring als oedeemfysiotherapeut en is gespecialiseerd in het behandelen van oedeem met manuele lymfedrainage en oedeemtherapie na borstkanker, fibroseweefsel en mobiliteitsbeperking van de schouder. Inmiddels zijn Miriam Kemmetter, gespecialiseerd als oedeemfysiotherapeut, en Jojanneke Berendsen als sportfysiotherapeut, gespecialiseerd in de oncologie, een team geworden. Sinds januari 2012 hebben wij ervaring met oncofit groepen, bewegen op maat voor oncologie patiënten volgens de richtlijn oncologische revalidatie en beweeginterventie oncologie.

 

INFORMATIE

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak, kunt u contact opnemen met de Romei Therapie en Training te Zevenaar. De therapeuten staan geregistreerd in het Centraal Kwaliteits Register en zijn lid van de NVFL (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten binnen de Lymfologie www.nvfl.nl).Tevens staan zij geregistreerd bij het sociale kaart oedeemtherapeuten en oncologie Rijnstate (mammacare)

 

Patientenverenigingen: BVN ( BorstkankerVerenigingNederland) en

NlNet (Nederlands LymfoedeemNetwerk)

 

U kunt te allen tijde voor informatie over oedeemtherapie of oncofitgroep mailen naar: info@romei.nl