Manuele therapie

Afspraak maken

Maak een keuze uit de onderstaande opties.

Wil je meer informatie of teruggebeld worden om een afspraak te maken? Laat hieronder je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.





    Let op: dit is alleen mogelijk bij een klacht van nek en/of lage rug.

    Ben je al onder behandeling, dan kun je een vervolgafspraak maken via je cliëntenportaal.

    Wat is manuele therapie?

    Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

    De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

    Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

    Binnen De Romei Therapie en Training zijn drie vormen van Manuele therapie aanwezig, namelijk de Methode van der Bijl, de Methode SOMT (Stichting Opleiding Manuele Therapie) en het Maitland concept.

    Hier gebruiken we het voor

    Manuele fysiotherapie gebruiken we om o.a. deze klachten voor je op te lossen. Klik op een klacht voor meer informatie.

    Manuele Therapie volgens Stichting School voor Manuele Therapie Utrecht

    Uitgangspunt voor deze methode is dat ieder mens een eigen bewegingsvoorkeur heeft en op een eigen manier beweegt. Wanneer iemand door een ongeval, ongewone arbeid of psychische factoren niet meer in staat is op zijn eigen manier te bewegen, kunnen klachten ontstaan. Deze klachten uiten zich niet altijd op de plaats van de oorzaak.

    Voorafgaand aan de behandeling zal de manueeltherapeut 26 metingen aan het lichaam doen. Deze metingen geven aan hoe de manueeltherapeut de gewrichten het beste kan bewegen.

    Tijdens de behandeling worden in principe alle gewrichten behandeld. Door het bewegen in de gewrichten wordt getracht de gewrichten en het lichaam weer optimaal te laten functioneren. Deze bewegingen worden uitgevoerd op subtiele wijze over het hele lichaam. Er wordt bewust geen gebruik gemaakt van manipulaties.

    Manuele therapie SOMT

    Voor SOMT is manuele therapie een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, de armen en de benen.

    In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen.

    Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueeltherapeut de houding en het bewegen beoordeelt en, met specifieke bewegingen, de gewrichten onderzoekt. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueeltherapeut beslissen of er behandeld kan gaan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueeltherapeut.

    Als er behandeld gaat worden zal deze behandeling niet alleen tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook de houding en beweging tijdens werkzaamheden en recreatie optimaliseren.

    Ook tijdens de behandeling maakt de manueeltherapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueeltherapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

    Maitland concept

    De methode Maitland is ontwikkeld in Australië door Geoffrey Maitland. Hij heeft verschillende manueel therapeutische vormen bekeken en zijn eigen onderzoek en behandelmethode hiermee ontwikkeld.

    Kenmerken

    Het Maitland Concept is een zeer functionele vorm van manuele therapie waarin de mens als geheel wordt bekeken. De focus ligt niet alleen op de klachten. Het Concept is een instrument dat steeds in ontwikkeling is onder invloed van nieuwe kennis en ervaring. Evaluatie is één van de hoekstenen van het Maitland Concept. Er wordt vóór, soms tijdens, en na de behandeling getest of de behandeling het juiste effect heeft gehad.

    Behandeling Maitland Concept

    De behandeling vindt overwegend plaats door het passief bewegen van gewrichten, spieren en zenuwstructuren. Afhankelijk van het doel van de behandeling, namelijk pijndemping of vermindering van stijfheid, zal de beweging in een bepaalde graad en ritme worden gegeven. Meestal wordt de behandeling oscillerend (in kleine snelle ritmische bewegingen) uitgevoerd, soms via aanhoudende rek. Mocht deze zogenaamde mobilisatie onvoldoende effect geven, dan kan een manipulatie het logische gevolg zijn. Hierbij wordt dan vaak een knakkend gevoel/geluid waargenomen.

    Wanneer naar een manueel therapeut?

    Manuele therapie uitkomst bieden als je een gewricht slecht kunt bewegen of als bewegen pijnlijk is. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

    Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

    Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom; nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen; lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen; hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn; duizeligheid bij het bewegen van de nek; kaak- klachten, al dan niet in combinatie met nekklachten; heupklachten.

    Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe jouw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heb je dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

    De kosten

    Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Vraag hiernaar bij uw zorgverzekeraar.

    Wij kunnen helpen!

    Bij de Romei hebben veel fysiotherapeuten zich gespecialiseerd. Zo weet je zeker dat je de beste behandeling krijgt. Op basis van jouw specifieke klacht maken we een behandelplan. De fysiotherapeut vertelt je tijdens de behandeling waar je op kunt letten om je houding te verbeteren en hoe je nieuwe klachten kunt voorkomen.  Want wat je klacht ook is, bij de Romei helpen we je er graag vanaf.

    Afspraak maken

    Maak een keuze uit de onderstaande opties.

    Wil je meer informatie of teruggebeld worden om een afspraak te maken? Laat hieronder je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.





      Let op: dit is alleen mogelijk bij een klacht van nek en/of lage rug.

      Ben je al onder behandeling, dan kun je een vervolgafspraak maken via je cliëntenportaal.