Oedeemtherapie

Afspraak maken

Maak een keuze uit de onderstaande opties.

Wilt u meer informatie of teruggebeld worden om een afspraak te maken? Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  Let op: dit is alleen mogelijk bij een klacht van nek en/of lage rug.

  Bent u al onder behandeling, dan kunt u een vervolgafspraak maken via uw cliëntenportaal.

  Bij een chronische aandoening, trauma of kanker

  Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen.

  Het lymfestelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daar een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult. Deze functie kan bemoeilijkt worden, bijvoorbeeld door een trauma, stress of kanker.

  Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. In dit geval kan drainage van het lymfesysteem weer op gang gebracht worden zodat nieuwe banen worden aangemaakt zodat het overtollige vocht afgevoerd wordt.

  Hier gebruiken we het voor

  Oedeemtherapie gebruiken we om o.a. deze klachten voor je op te lossen. Klik op een klacht voor meer informatie.

  De behandeling van oedeem bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

  Manuele lymfdrainage

  Dit is een therapie waarbij met rustige massagehandgrepen het natuurlijke pompmechanisme van het lymfestelsel wordt gestimuleerd en waardoor de transportcapaciteit van het lymfestelsel wordt verhoogd.

  Specifieke oedeemhandgrepen

  Stevige massagehandgrepen waarmee verhardingen of littekenweefsel wordt behandeld.

  Compressietherapie

  Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren zal er in de meeste gevallen gezwachteld worden. Als het overschot aan vocht weg is, zal er meestal een therapeutisch elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.

  Bewegings- en ademhalingsoefeningen

  In veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem een bewegingsbeperking in bijvoorbeeld een operatiegebied. Ook kan bewegingsomvang en spierkracht afgenomen zijn, mede door het lymfoedeem. Met behulp van oefeningen kan de functie van uw ledemaat verbeteren. Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van lymfevocht.

  Lymftaping

  Dit is een tape met dezelfde elasticiteit als de huid dat de huid licht optilt waardoor de afvoer van afvalstoffen en de onderhuidse circulatie worden verbeterd en zenuwpijn kan worden verminderd.

  Voorlichting, zelfmanagement

  Je wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens word je begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

  Oncologie

  Er zijn bij de Romei drie therapeuten die zich gericht hebben op oedeem en oncologie. Monique Jansen heeft ruim 20 jaar ervaring als oedeemfysiotherapeut en is gespecialiseerd in het behandelen van oedeem met manuele lymfedrainage en oedeemtherapie na borstkanker, fibroseweefsel en mobiliteitsbeperking van de schouder.

  Inmiddels zijn Miriam Kemmetter  (gespecialiseerd als oedeemfysiotherapeut) en Jojanneke Berendsen (sportfysiotherapeut gespecialiseerd in de oncologie) een team geworden. Sinds januari 2012 heeft de Romei ervaring met oncofit groepen, bewegen op maat voor oncologie patiënten volgens de richtlijn oncologische revalidatie en beweeginterventie oncologie.

  De therapeuten staan geregistreerd in het Centraal Kwaliteits Register en zijn lid van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten binnen de Lymfologie. Tevens staan zij geregistreerd bij het sociale kaart oedeemtherapeuten en oncologie Rijnstate.

  Bekijk ook:
  Borstkanker Vereniging Nederland
  Nederlands Lymfoedeem Netwerk

  Wij kunnen helpen!

  Bij de Romei hebben veel fysiotherapeuten zich gespecialiseerd. Zo weet je zeker dat je de beste behandeling krijgt. Op basis van jouw specifieke klacht maken we een behandelplan. De fysiotherapeut vertelt je tijdens de behandeling waar je op kunt letten om je houding te verbeteren en hoe je nieuwe klachten kunt voorkomen.  Want wat je klacht ook is, bij de Romei helpen we je er graag vanaf.

  Afspraak maken

  Maak een keuze uit de onderstaande opties.

  Wilt u meer informatie of teruggebeld worden om een afspraak te maken? Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

   Let op: dit is alleen mogelijk bij een klacht van nek en/of lage rug.

   Bent u al onder behandeling, dan kunt u een vervolgafspraak maken via uw cliëntenportaal.