Een slechte nachtrust roept een hoop vragen op. Waarom val ik niet makkelijk in slaap? Waarom word ik zo moe wakker in de ochtend? Waar haal ik de energie vandaan om te gaan sporten en me te concentreren op het werk? Wat kan ik zelf hieraan doen?

Helaas is er geen simpele oplossing voor al deze vragen. Een goede nachtrust is voor iedereen verschillend en moeilijk te objectiveren. Vaak wordt er geëxperimenteerd om te kijken wat voor jou werkt. Een uitgelezen mogelijkheid om je slaap te analyseren is een 4 daagse HRV meting. Het dragen van een firstbeat lifestyle meter die naast je activiteiten ook de slaap registreert, geeft inzicht in je slaappatroon en herstelvermogen. Aan de hand van deze resultaten leer je welke strategie en oplossingen voor jou het beste zijn.

Op het moment dat je naar bed gaat, kun je weinig doen om je slaap te verbeteren. Meer focussen om in slaap te komen, heeft vaak een averechts effect. Angst en zorgen over slecht slapen nemen dan de overhand. Effectieve strategieën uitvoeren voordat je naar bed gaat, helpt om je slaap te verbeteren. Hieronder enkele tips:

  1. “Een standaard routine voordat je gaat slapen” We zijn gewoontedieren en houden vast aan oude patronen die niet goed zijn voor onze nachtrust. Ons instinct weet wat goed is voor een juiste avond routine. Een kleine aanpassing met ontspannende activiteiten die je standaard iedere avond toepast, zorgt er al voor dat je lichaam gaat herstellen. Enkele minuten mediteren of ademhalingsoefeningen hebben al een gunstig effect op je nachtrust.
  2. “Vermijd inspannende fysieke belasting laat in de avond” Lichamelijke activiteit is zeer belangrijk voor een goede gezondheid, alleen stopt je lichaam niet met werken wanneer jij dat wil. Je lichaam kan nog lang in een versnelling staan nadat je gestopt bent met de activiteit, met als resultaat dat tijdens slaap je herstel vertraagt of wordt onderbroken.
  3. “Kijk wat je wilt kijken” Naast normale tv programmering zijn er tegenwoordig veel meer streamingsdiensten, zoals netflix, NPO+ en Disney+, die 24/7 tot onze beschikking staan. Hierdoor is onze schermtijd ontzettend toegenomen. Spannende series met heftige verhaallijnen houden je alert en stimuleren je brein. Deze hoge mate van prikkels en blauw licht afkomstig van de schermen vertragen het moment van herstel, zelfs als je al in slaap bent gevallen. Je kunt dus de kwaliteit van slaap verbeteren door het tijdstip en/of duur van kijken aan te passen.
  4. “Beperk alcohol consumptie” Een glas wijn in de avond is erg populair om te relaxen na een drukke dag. Alleen geeft alcoholgebruik in de avond verlies van de slaapkwaliteit en zal de start van herstel in de nacht vertragen, zelfs al bij 1 glas. Studies geven aan dat alcohol helpt om sneller in slaap te komen. Dit creëert een verkeerd beeld van de situatie. Sneller in slaap vallen geeft een verstoring in je slaapstructuur en verlaagt de kwaliteit van herstel. Vooral de REM slaap wordt hierdoor verstoord.
  5. “Verbeter je algehele conditie” Er zijn genoeg redenen om je conditie te verbeteren, ook voor een betere nachtrust. Hoe fitter je bent, hoe minder je lichaam reageert op stress. Ook word je veerkrachtiger, waardoor je lichaam efficiënter herstelt bij stress. Een goede conditie heeft een positief effect op de ademhaling en vermindert piekeren. Dit heeft direct effect op je slaapkwaliteit.

Je lijf heeft behoefte aan kwalitatief goede slaap, juist nog meer bij stress of lichamelijke inspanning. Alleen kan overmatige stress juist de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel en wordt de balans verder verstoord, wat niet ten gunste komt van je fysieke en geestelijke gesteldheid.

Wil je weten hoe jouw herstel is tijdens het slapen? “klik hier”